Behandeling

Tijdens de eerste afspraak (45minuten) nemen we samen uw medische gegevens door, kunt u vragen stellen en onderzoek ik de staat van uw gebit en het tandvlees. Verder geef ik voorlichting en bespreken we het behandelplan en de kosten ervan. Tevens informeer ik de tandarts hierover.

De conditie van het tandvlees screen ik aan de hand van DPSI-score.

Score 0, 1 of 2  =
3- =
3+ en 4 =
A   geen problemen met uw tandvlees
B   beginnende ontstekingen aan het tandvlees
C   onder het tandvlees ontstekingen

Bij DPSI-score 0, 1 en 2 is er waarschijnlijk alleen een preventieve behandeling nodig. We noemen dit gingivitis*. Deze behandeling wordt direct gedaan en indien nodig komt er een volgende . Preventieve behandelingen zijn onder andere instructie mondhygiëne, gebitsreiniging, behandeling gevoelige tandhalzen of een fluoride behandeling.

Bij een DPSI-score van 3-, 3+ of 4 is een curatieve behandeling noodzakelijk. Deze behandeling wordt uitgevoerd volgens het paroprotocol. Er is dan sprake van parodontitis**. Er zijn meerdere afspraken noodzakelijk om uw conditie van het tandvlees te verbeteren. Dit noemen wij initiële behandeling.

* GINGIVITIS: Ontstoken tandvlees dat rood, slap en gezwollen kan zijn. Ook kan het gaan bloeden bij het poetsen of het eten. Ontsteking die in de rand van het tandvlees zit, heet gingivitis. De ontsteking in de tandvleesrand wordt veroorzaakt door bacteriën. Die bacteriën - het gaat om veel verschillende soorten - zitten in de tandplak. Tandplak is een zacht en kleverig laagje op de tanden en kiezen. Het heeft een witte of gele kleur waardoor het moeilijk te zien is. Tandplak kan verkalken tot tandsteen dat stevig vastzit aan de tanden en kiezen. Zonder tandplak vormt zich geen tandsteen!

** PARODONTITIS: De ontsteking in de tandvleesrand kan zich uitbreiden in de richting van het kaakbot. Het tandvlees laat daardoor los van de tanden en kiezen. In de ruimte die zo ontstaat tussen het tandvlees en de tanden en kiezen, vormt zich weer tandplak. Door deze tandplak verplaatst de ontsteking zich nog verder in de diepte. Het tandvlees kan op den duur gaan terugtrekken. Tevens kan er een vieze smaak of een slechte adem komen.

Contact

Mondhygiënist Wendy Pater
Argusvlinder 1
1648 ES DE GOORN
Tel: 0229 - 54 0270
Gevestigd in tandartspraktijk Kies

info@mondhygienist-wendypater.nl
www.mondhygienist-wendypater.nl
Privacyverklaring